­ NİŞASTA HELVASI | Kültür Portalı

Nişasta Helvası - Bilecik

Nişasta su ve şeker bir tencerede karıştırılır, tencere kısık ateşe konur ve ağır ağır karıştırılır. Katılaşan karışıma biraz sıvı yağ katılır ve karıştırılma işlemi sürdürülür. Karıştırdıkça, helva şeklini almaya başlar. Kaşığın etrafına toplanan hamur, kendini salar, tel tel olur. Asıl kıvam ve lezzet bu süreçte saklıdır. Helva, tencerenin dibi tutmadan iyice kavrulur. Bol cevizle süslenerek, ikrama hazırlanır. Tatlandırıcı olarak, şeker yerine pekmez konulurmuş eskiden. Altın sarısı üzümlerin, yaşam iksiri pekmeze dönüştürüldüğü günler çok geride kaldı. Katkısız, ekşi olmayan üzüm pekmezini bulmak günümüzde çok zor. Şimdi tatlandırıcı olarak onu kullanmak helvanın tadını bile bozabilir. Nişasta da köyde yaşayanların doğal yaşamın bir parçasıydı. Buğdaylar hasat edildikten sonra herkes kendi nişastasını, ununu hazırlar; bir sene boyunca kullanmak üzere ambarlarında saklarlardı. Bu helva, ev nişastasından yapılmalı. Marketlerde satılan nişasta ile kesinlikle sonuç alınamaz! Belki de bu özelliğinden dolayı unutulmaya yüz tuttu. Bilecik yöresinin bazı köy düğün, sünnet ve davetlerinin geleneksel tatlısı nişasta helvası, şimdilerde yerini daha gösterişli, fakat daha sıradan ikramlara bıraktı. (Bilecik Valiliği İl Yıllığı, 2005)

Tatlılar
Görüntülenme Sayısı : 1421    Eklenme Tarihi : 13 Temmuz 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Ekim 2017 Pazartesi