­ KİLİS KATMERİ | Kültür Portalı

Kilis Katmeri - Kilis

• 1 kg toz şeker
  • 300 g tereyağı
  • 2 su bardağı sıvı yağ.

Katmer Nasıl Yapılır

Çelilk bir tencerede toz şeker ve 4 su bardağı su ile kıvamlı bir şurup hazırlanır. Unun içerisine tuz ve su konularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yoğrularak iyice özleştirilir. 1,5 ceviz büyüklüğünde yumak yapılır, (18 adet beze) üzeri örtülerek 2-3 saat bekletilir. Yağlanmış mermer üzerinde önce merdane ile sonra elle açılarak sigara kağıdı gibi inceltilir. Kenarları çıkartılır. Karşılıklı kenarları katlanarak yuvarlak yufka kare şekline getirilir. Üzerine ince ince kaymak yerleştirilir. İki taraftan katlanarak dikdörtgen şekline getirilir. Isıtılmış tereyağında (veya sıvıyağda) iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Mermerin üzerinde 3 parmak eninde ve boyunda kare şeklinde kesilir. Düz bir servis tabağına yanyana dizilir. Üzerine önce kıvamlı şurup gezdirilir daha sonra pudra şekeri serpilir. En üstü dövülmüş Antep fıstığı ve tarçın ile süslenir. Sıcak servis yapılır.

Kaynakça : Kilis Yemekleri Kitabı (R. Tuncay BELGİN )

Görüntülenme Sayısı : 4717    Eklenme Tarihi : 11 Mayıs 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Ocak 2024 Pazartesi