­ 12 İMAM ÇORBASI (GERMİYE DEWTU İMAMAN) | Kültür Portalı

12 İmam Çorbası (Germiye Dewtu İmaman) - Tunceli

12 imam için Muharremde tutulan 12 günlük orucun sonrasında yapılan bu çorbada on iki çeşit yiyecek maddesi bulunur. Bunun için önce su kaynatılır ve tuzu ayarlanır. Akşamdan suya konmuş ve yumuşamış den (yarma) bunun içine konur. Bir müddet kaynamaya bırakılır. Daha sonra nohut, kuru fasulye, üzüm, ceviz, fındık, fıstık, çir, incir, dut şeker karıştırılarak pişirilir. Çorbaya malzemeleri atarken 12 imamların adı sayılır. Genel olarak Muharremde 12 imamı anmak için yapılan bu yemek, cenazelerde, kurbanlarda ya da düğünlerde de yapılmaktadır. 

Kaynakça: Tunceli Valiliği; Bir Tutam Tunceli

Görüntülenme Sayısı : 1593    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2018 Salı