­ GELİNCİK MAHALLESİ (II NOLU SAĞLIK OCAĞI YANI) | Kültür Portalı

Gelincik Mahallesi (II Nolu Sağlık Ocağı Yanı) - Sinop

Adı Gelincik Mahallesi (II Nolu Sağlık Ocağı Yanı)
Mah. Köy - Mevkii Gelincik Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Diğer Özellikler
Genel Tanım İlimiz, Merkez, Gelincik Mahallesi, II Nolu Sağlık Ocağı yanında yer alan parselde yapılan kurtarma kazıları neticesinde, MS IV-V. yüzyıllara tarihlendirilebilecek bir kiliseye ait temel kalıntıları ile büyük ölçüde tahrip olmuş mozaik döşeme ortaya çıkarılmıştır. Orta nefin kuzeyinde yer alan daha iyi koruna gelmiş mozaikler kaldırılarak müzeye taşınmış olup, müzede restore edilmiştir. Gerek sonraki kullanımlar gerekse mezarlar nedeniyle yapılan tahribat sonucu kilisenin tam bir planını çıkarmak mümkün değildir. Kazı sırasında küçük mimari parçalar ile çok sayıda mermer plaka parçaları ele geçmiştir. Kilise yan duvarları büyük ölçüde mermer kaplıdır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K-02.12.1998/3314
Hazırlayanlar Erdal ACAR-Arkeolog, Ercan KANBUR-Arkeolog, Mehmet Çöndür-Arkeolog
Önerilen Koruma
Görüntülenme Sayısı : 1583    Eklenme Tarihi : 20 Ağustos 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 31 Ağustos 2014 Pazar