­ ŞEYH MUHAMMED BEDEVİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi - Kilis

Adı Şeyh Muhammed Bedevi Türbesi
Harita No
Mah. Köy - Mevkii Bölük Mahallesi/Merkez
Adres Bölük Mahallesi,Kalleş tepesi
Diğer Özellikler
Genel Tanım Kilis İli’nin 4km güneybatısında, Kalleş Tepenin yamacında yer almaktadır. Aynı mevkide yer alan betonarme olarak yeni yapılmış bir camii, Mehmet Ali Baba isimli bir Kadiri şeyhinin türbesi ve bir yemekhanenin varlığı ile bir külliye görünümü arz eder. Türbe 6x7 m ebatlarında kareye yakın planlıdır. Beyaz kesme taş ile yapılmıştır. Türbenin girişi kuzeydendir. İç kısmında dört tarafta kubbeyi taşıyan kemerlerle mekânlar oluşturulmuştur. Kapının karşısında mihrap vardır. Güney-batı köşede Şeyh Muhammed Bedevinin etrafı parmaklıkla çevrili sandukalı mezarı bulunmaktadır. Türbenin damı beton kaplama olup, kubbesi tuğladan yapılmıştır. Türbe ve sandukada burada yatanın kimliği, ölüm yılını, binanın yapıldığı yılı gösteren bir kitabe yoktur. Türbenin kapısının üzerine burada yatan şahsın ismini belirten bir levha yeri konmuştur. Burada yatan şahsın ilk fetih şehitlerinden birinin olması muhtemeldir.
Önerilen Koruma Onarım
Görüntülenme Sayısı : 557    Eklenme Tarihi : 01 Aralık 2015 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Aralık 2015 Salı