­ ANTİK TİYATRO | Kültür Portalı

ANTİK TİYATRO - Düzce

Adı ANTİK TİYATRO
Mah. Köy - Mevkii Düzce İli Merkez İlçesi (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi
Adres Düzce İli Merkez İlçesi (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi
Diğer Özellikler
Genel Tanım Düzce ili, Merkez ilçe, (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi'nde bulunan halk arasında kırk basamaklar olarak bilinen antik tiyatro I. Derece Arkeolojik Sit alanı içerisinde yer almaktadır. Ayrıca I. grup anıt eser olarak da tescillidir. Helenistik çağda (M.Ö. 300-30) yapılan tiyatronun eklemeleri ise Roma çağına (M.Ö.30-M.S 300) aittir. Prusias ad Hypium Antik kentinde bulunan ve iki kademeli olan tiyatronun sahne arkası duvarı ile ikinci kademenin oturma sıralarının bir bölümü günümüze ulaşmıştır. Ayrıca sağ ve soldan giriş çıkışları sağlayan tonozlu geçitleri de toprak üstündedir. Tiyatronun sahne arkası binasının uzunluğu 144 ayak, genişliği 48 ayaktır. Bu tiyatronun birinci kademesinde oturma sıraları görünmüyorsa da yaklaşık 17 oturma sıralık bir boyuta sahiptir. Orta yoldan çok dik merdivenlerle bağlanan ikinci kademenin 15 sırası yerinde olmakla birlikte, aslında 4 sıralık yer daha vardır. Böylece bu tiyatro yaklaşık toplam 36 oturma sıralıdır. Işınsal yol kenarlarındaki sıra başlarına aslan pençeleri işlenmiştir. 100 m uzunluğunda ve 74 m eninde bir alana yayılan tiyatronun kapasitesi yaklaşık 10.000 kişiliktir. Mimari Tarzı; Romalaştırılmış Tipik Grek Tiyatrosu Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 02.07.1987 tarih ve 3444 sayılı kararıyla tescil edilmiştir. Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 08.02.2012 tarih ve 249 sayılı kararı ile güncellenmiştir.
Ekler -
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 02.07.1987 tarih ve 3444 sayılı kararı.
Revizyon -
Hazırlayanlar Yunus Reyhan TAŞÇIOĞLU-Arkeolog (Eski Konuralp Müze Müdürü) Ayşe KAYA-Sanat Tarihçisi Habib YILDIZ-Arkeolog İbrahim ARCAGÖK-Arkeolog Züleyha KARTAL ÖNEMLİ-Arkeolog Uğur DEMİR-Antropolog Nuray AYGÜN-Büro Personeli
Potansiyeli Durumu 15278 m2
Önerilen Koruma 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 801    Eklenme Tarihi : 03 Aralık 2015 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Ocak 2016 Cuma