­ CİĞER SARMASI | Kültür Portalı

Ciğer Sarması - Bursa

Bursa mutfağı içinde özel gün yemekleri arasında olan Ciğer, sakatat ürünlerinden tasarlanan Osmanlı mutfağından günümüz Bursa mutfağında yaygın olarak yapılan yemeklerdendir. Kurban bayramlarında kurbandan alınan ciğerin üzerini kaplayan ince yağ tabakası ve karaciğer ile hazırlanmaktadır. Karaciğer bıçakla ince ince kıyıldıktan sonra yağda kavruluyor üzerine suda haşlanmış pirinç konuyor tuz karabiber, kırmızı pul biber, bazıları bu harcın içine tarçında eklemektedir. Sarma işleminde kullanılacak yağ tabakası makasla parçalara bölünüyor, küçük bir kasenin içine bu parçalar yerleştirildikten sonra içine harcı konuluyor üzeri sarma ile kapatılıp kase ters çevriliyor böylece sarma hazırlanmış oluyor, kalan diğer parçalarda aynı işlemden geçirilip tepsinin içine dizildikten sonra tepsiye bir bardak su eklenerek fırında veya ocakta bir süre pişiriliyor. Suyunu çekince üzerine kapak kapatılarak dinlendiriliyor. Ciğer sarması genellikle sıcak olarak tüketiliyor. Ağır bir yemek olduğundan öğlen yemeklerinde tüketmeye çalışılıyor. Ciğer sarması yanına ayran veya salata ile servis yapılmaktadır.

English

Among the special day meals in the Bursa cuisine, liver and offal are ingredients used often and is a proof of the Ottoman cuisine influence. It is prepared with a thin layer of fat covering the liver taken from the sacrificed animal during religious feasts. The liver is thinly chopped with a knife, then it is roasted in oil, and boiled rice is added to it. Salt, pepper, red pepper flakes, some also add cinnamon to this dish. The fat layer used in the wrapping process is divided into pieces with scissors. After these pieces are placed in a small bowl, the rice mix is placed on it then it is wrapped and the bowl is turned upside down so that the wrap is prepared. After the remaining pieces are also prepare with the same process, there are placed on a tray and cooked in the oven or on the stove after a glass of water is poured over it. When the water is diminished, the pan is covered with the lid. As this is a heavy dish, it is usually consumed at noon. It is served with ayran or a salad.

Yemek
Görüntülenme Sayısı : 1450    Eklenme Tarihi : 31 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2018 Cuma