­ BURSA TÜMÜLÜSÜ | Kültür Portalı

Bursa Tümülüsü - Bursa

Adı Bursa Tümülüsü
Mah. Köy - Mevkii Nalbantoğlu Mahallesi
Adres Nalbantoğlu Mahallesi Uzunçarşı Caddesi Osmangazi/Bursa
Diğer Özellikler
Genel Tanım Geyve Hanın kuzeyinde bulunan tümülüs, yıkılan Borsa Binasının bodrumunda korunmuştur. Mezarın batı kısmındaki girişinin önüne Borsa Binasının İnşası sırasında betonarme teknikte bir eklenti yapılmıştır. Mezarın ana girişi bugünkü tabi zemin kotundan yaklaşık 5.00 metre aşağıdadır. Mezar tonozlu olarak kesme taştan yapılmıştır. 1969 yılında Borsa Binasının inşası sırasında çıkarılan mezarın içersinde in situ vaziyette 5 adet laginos, 5 adet çift kulplu ufak küp (ölü külü kabı), 3 adet ufak kab, 16 adet koku kabı, 2 adet megara kase, 2 adet yağ kandili, 3 adet diadem parçası bulunmuş ve bunlar Bursa Arkeoloji Müzesine taşınmıştır. Bu buluntuların Bitinya Krallık dönemine (İ. Ö. II. yy.) tarihlenmiştir.Meydan düzenlemesi amacıyla Borsa Binasının yıkılması üzerine mezar tekrar açığa çıkarılmıştır. Tümülüs, dromos ve mezar odası olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İsodomik teknikte derz dolgulu olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Tonozlu yapının tavan yüksekliği dromosta 1,92 metre, mezar odasının 2,09 metredir. Dromos ve mezar odasının kapı lentoları yarım daire şeklindedir. Tümülüs, dönemi, konumu, mimarisi ve ortaya çıkarılan buluntular açısından önem arz etmektedir.
Potansiyeli Durumu Tümülüs
Önerilen Koruma Tümülüs
Görüntülenme Sayısı : 1578    Eklenme Tarihi : 04 Temmuz 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2014 Cuma