­ KEŞKEK | Kültür Portalı

Keşkek - Burdur

Keşkek, Burdur’un ilçe ve köylerinde yapılan önemli bir düğün yemeğidir. Eskiden dibek taşında dövülürdü. Günümüzde önceden ıslatılmakta ve değirmende iri olarak yarılmaktadır. Yarılan bu buğdaylar savrulur, sonra yıkanır. Yıkanan ve kabuğundan ayrılan buğday, akşamdan bir kazan veya leğen içinde ıslatılır. Ertesi gün suyu süzülür, kazan içinde sade veya et suyunda hafif ateşte kaynatılır. Kaynatılırken bir taraftan kepçe ve sok (ağaç tokmak) ile ezilir. Pişinceye kadar karıştırılır. Pişen keşkek, tabak içine konulur, üzerine kızartılmış tereyağı veya höşmerim dökülerek yenilir. Keşkek üç türlü yapılır: Keşkek yalnız yağla pişirilirse “sade keşkek”; sütle pişirilirse “sütlü keşkek”, pekmezle pişirilirse “pekmezli keşkek” adını alır.

Kaynak: Nas Kazan, Ş. (2012), İstanbul, Burdur Yemekleri ve Kültürü, Burdur Belediyesi Kültür Yayınları.

Burdur Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 1891    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 26 Haziran 2020 Cuma