­ NOKUL | Kültür Portalı

Nokul - Isparta

Kömbe ya da Goşma olarak da bilinen Nokul'u hazırlama süresi yaklaşık 1 saat, pişirme süresi ise 45 dakikadır. 10-12 kişilik malzeme listesi ve hazırlanışı ile ilgili bilgiler aşağıdadır.

Nokul Malzemeleri Nelerdir?

Nokul hamuru için Malzemeler:

  • 2 kg Un
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Su Bardağı Süt
  • 1 Paket Kuru Maya
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • Aldığı Kadar Su

Nokul iç harcı ve üzeri İçin Malzemeler:

  • 1 Kâse Haşhaş Ezmesi
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Çorba Kaşığı Tereyağ
  • 1 Su Bardağı Ceviz
  • 1 yumurta

Nokul Nasıl Yapılır?

Kuru maya ve şeker, 2 su bardağı ılık süt içerisinde eritilir. Un, sıvı yağ, tuz, aldığı kadar su ve süt karışımı ile hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 60 dakika kabarmaya bırakılır.

Haşhaş ezmesi, tereyağ ve sıvı yağ bir kapta karıştırılır. Yoğrulup dinlendirilen hamur, yağlanmış sini veya mermer tezgah üzerine konularak elle açılır. Açılan hamurun içine hazırlanan iç harcı sürülür ve hamur esnetilir. Cevizler esnetilen hamurun üstüne dökülür ve rulo şeklinde sarılır, 3 parmak eninde kesilerek, yağlanmış tepsiye sık bir şekilde döşenir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 200 derece fırında pişirilir. Dinlendirilerek servis yapılır.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 3890    Eklenme Tarihi : 27 Mart 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Mayıs 2019 Perşembe