­ YARPUZ SALATASI | Kültür Portalı

Yarpuz Salatası - Adıyaman

Yarpuz / Pung (Mentho Pulegium): Yörede konuşulan Kürtçe'de, pung olarak tabir edilen bu bitkinin Adıyaman kent merkezindeki adı yarpız dır. Ballıbabagillerden, çiçekleri morumsu, yaprakları oval, kuvvetli kokusu olan, faydalı bir bitkidir. Adıyaman yemek kültüründe geniş yer tutan bu bitki soğuk-sıcak birçok yemek çeşidinin ana maddesinden oluşur. Yarpuzlu köfte, yarpuz hıtabı, yarpız salatası, yarpız cacığı, bunlardan bir kaçı olup, köfte pilav gibi kuru yemeklerin yanında yeşillik olarak da tüketilir.Bahar aylarında dere kenarlarında ve sulk alanlarda yetişen bu hoş kokulu ottan yapılan salata tamamen yöreye aittir ve Adıyaman coğrafyasının heen her yerlei yerinde bilinir, yapılır ve sevşierke yemeklerin yanında servis edilir.

Yarpuz Salatası Malzemeleri Nelerdir (6 kişilik)

• 300 g yarpuz (pung)
  • 9 adet yumurta
  • 1 demet Soğan(Yeşil soğan)
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı koruk ekşisi
  • yeteri kadar tuz

Yarpuz Salatası Nasıl Yapılır

Yarpuzlar bol suyla yıkandıktan sonra seçilir ve doğranır. Yumurtalar haşlanır soyularak doğranır. Soğanlar ince kıyılır. Bir tepsi içinde harmanlanır, zeytinyağı, koruk ekşisi, kırmızı pul biber ve tuz ilave ediilir, salata ezilmeden karıştırıldıktan sonra servis edilir.

Kaynak: Öncü, M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Görüntülenme Sayısı : 7471    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2019 Salı    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2021 Pazartesi