­ ÇAKILLIK NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Sit

ÇAKILLIK NEKROPOLÜ - Edirne

Adı ÇAKILLIK NEKROPOLÜ
Envanter No ENZ ARK 15
Mah. Köy - Mevkii TOKİ Mevkii
Diğer Özellikler
Genel Tanım Enez kazılarının önemli bir bölümünü oluşturan Çakıllık Nekropolü Enez-Keşan karayolunun 2.kilometresinde Küçük Sancak Tepe Tümülüsü'nün güneyindeki hafif engebeli arazide yer almaktadır. Bugüne kadar bu alanda yapılan kazılarda çeşitli tiplerden oluşan 28 mezar gün ışığına çıkartılmıştır. Alanın, mezarlık yeri olarak belirlendiği andan itibaren parsellenerek bölümlere ayrıldığı ortaya çıkan kalıntılar sayesinde görülmektedir. Değişik ölçülerde olan parsellerin her biri ayrı bir ailenin kullanımına verilmiş olmalıdır. Bölmeleri kuşatan duvarlar, genel olarak tek veya çift sıra taş dizisinden oluşturulmuştur. Çakıllıkta gün ışığına çıkan mezarlar arasında; kremasyon (yakarak gömme) için kullanılan tunç ve pişmiş toprak hydrialar, kuyu mezar, sandık mezar, toprak mezar, taş ve pişmiş toprak lahit çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar, Çakıllık Nekropolisi’nde İ.Ö 5. yüzyılın ilk çeyreğinde başlayan ve bu yüzyılın sonlarına değin süre gelen değişik biçimli gömü geleneğini temsil etmektedir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K Kurulu'nun 21.11.1991 tarih ve 1005 sayılı karar ekidir.
Potansiyeli Durumu I. Derece Arkeolojik Sit Alanı
Koruma Derecesi 0
Önerilen Koruma I. Derece Arkeolojik Sit Alanı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 119    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Mart 2018 Perşembe