­ TANDIR | Kültür Portalı

Tandır - Çorum

Kuzu but ve kaburganın kemikleri,sinirleri ayıklanır. Etler küçük parçalar halinde ve kemikli olarak yumurtadan biraz büyükçe doğranır. Akşamdan tuzlanır,sabahleyin yağlarıyla birlikte şişe takılır. Şiş önden arkaya doğru uzanacak şekilde tandırın ön ve arka duvarındaki demir kancalara geçirilerek pişirilir. Esmer ve beyaz un karışımından ve az mayalı olarak yapılan ince,uzun formlu yumuşak fırın pideleri el büyüklüğünde dilimlenir. Tandırın altına akan yağlara batırılır. Yağın akması için etin tam altına gelen kısımda bir tencere bulundurulmaktadır. Pişen etler yağlanmış pidelerin arasında ve dilimlenerek salata ile servis edilir. Tandır Çorum'un bir çarşı/esnaf yemeğidir. Adını aldığı pişirme ocağı tandırın iç malzemesi ateş tuğlasıdır. Sağ ve sol tarafında isi,dumanı,kokusu olmayan ama,ateşi sönse de ısısı kalan meşe odunu yanar. Sabah 8.30 gibi yakılan tandıra ilk etler 9.00 da atılır. Geçmişte etin yanında yazın domates ve yeşil biber,kışın soğan ve üzerine de helva verilirken bugün soğan,marul ve maydanoz karışımı bir salata sunulmaktadır. Et olarak ise yalnızca kuzu kullanılmaktadır.

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Görüntülenme Sayısı : 732    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Haziran 2017 Cuma