­ YELTEN TARHANASI | Kültür Portalı

Yelten Tarhanası - Antalya

• 1 – 2 avuç haşlanmış nohut
  • Tatlı toz biber
  • Yeteri kadar su

Yelten Tarhanası Nasıl Yapılır

1. Tarhanayı çukur bir kabın içine dökünüz. Üzerine, bulamaç kıvamına gelene kadar, oda sıcaklığında su ekleyip kaşığın arkasıyla ezerek karıştırınız.
  2.  Tencereye tereyağının yarısını ve zeytinyağını koyunuz. Yağ kızmaya başladığında domates püresini, salçayı ve ince doğranmış biberleri ekleyip bir süre pişiriniz.
  3. Kuşbaşı et ya da kıymayı da ekleyip hepsini pişirmeye devam ediniz. Bu aşamada yavaş yavaş sıcak su ekleyip tüm malzemeler kaynamaya başlayınca, suyla hazırladığınız tarhanayı da yavaş yavaş ve karıştırarak tencereye ekleyiniz.
  4. Taze naneyle birlikte, ezdiğiniz sarımsakları ve haşlanmış nohutu da çorbaya ekleyiniz. Gerekiyorsa tuz ekleyip çorbayı kısık ateşte kaynamaya bırakınız.
  5. Çorbayı servis etmeden önce küçük bir tavada tatlı toz biber ve tereyağı kızdırıp çorbanın üzerine gezdiriniz.

Not

Protein ve vitaminler açısından oldukça zengin bir besin olan tarhana, anne sütünden sonra en besleyici gıdalar arasında yer alır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Korkuteli ilçesi Yelten Mahallesi (Köyü)’ndeki anneler bebeklerini, anne sütünden sonra, suyla karıştırıp mama haline getirdikleri tarhana ile beslerler. Yelten Tarhanası’nın en belirgin özellikleri, yoğurt yerine, süt kesiği anlamına gelen “oturak ”ile hazırlanması; içinde taze baharat bulunmaması ve nohut mayası ile hazırlanıyor olmasıdır. Toz tarhana grubuna girer.

Kaynak: “Yelten Tarhanası”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 21.

Görüntülenme Sayısı : 3699    Eklenme Tarihi : 18 Nisan 2021 Pazar    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı