­ GELİNCİK BÖREĞİ | Kültür Portalı

Gelincik Böreği - Isparta

MALZEMELER                                                          

10-12 Kişilik – Hazırlama ve Pişirme Süresi: 1 – 1,5 saat

Hamuru İçin:

- 1 kg Un

- Aldığı Kadar Su

- Tuz

Böreğin Harcı:

- 1 kg Gelincik Otu

- 1 Tatlı Kaşığı Karabiber

- 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber

- 1,5 Çay Bardağı Sıvı Yağ

- 1 Adet Kuru Soğan

- 1 Yumurta

YAPILIŞI

Gelincik otları ayıklanıp incecik doğranır. Bol suda yıkanarak, suyu süzdürülüp, geniş bir kabın içine konularak hazır hale getirilir.

Kızgın yağın üzerine ince kıyılmış soğan eklenerek biraz kavrulur. İçine yumurta kırılır ve yumurta pişince ateşten alınır. Baharatlarla beraber hazırlanmış olan gelincik otuyla iyice harmanlanarak börek içi hazırlanır.

Un, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur. Bezelere ayrılarak, ekmek tahtası üzerinde yufka büyüklüğünde açılır. Yufkanın yarısına böreklik içten döşenerek, diğer yarısı üzerine katlanır. Kenarları parmakla bastırılarak kapatılır. Pişirgeçle tandırda veya ocakta sac üzerinde her iki tarafı da pişirilip sıcak olarak servis yapılır.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 849    Eklenme Tarihi : 27 Mart 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Mart 2018 Salı