­ ET KIZARTMASI | Kültür Portalı

Et Kızartması - Adıyaman

Et Kızartması Tarifi

Adıyaman şehir merkezinde, şehirli hanımların mahir ellerine özgü bu yemek eski bayramların vazgeçilmez yemeklerindendir. Dini bayramlarda, evin erkekleri sabahın ilk ışıklarıyla namaza giderken, evin hanımı da konuklara ve hane halkına ikram etmek üzere yanında pirinç pilavıyla birlikte et kızartması yapma hazırlıklarına başlardı. Bayram namazından sonra evin reisinin birkaç erkek misafirle eve dönmesi turmuş bir gelenekti. Misafirler namaz dönüşünde bu ikramdan nasibini aldıktan sonra hane halkı da sofraya otururdu. Yeteri kadar yapılmış olan et kızartması daha sonra uzak yerlerden bayram ziyaretine gelen konuklara da ikram edilirdi.

Et Kızartması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • Büyük parça et 1 Kg.
  • Salça 1 yemek kaşığı
  • Yağ (Ayçiçeği yağı) 1 Çay bardağı
  • Tuz Yeteri kadar
  • Karabiber Bir tutam

Et Kızartması Nasıl Hazırlanır?

Bu geleneksel ve özel yemek için şehrin eski kasaplarından bu yemeğe özgü et istenir. Alınan parça etler biraz salça ile ovalandıktan sonra ayrı bir tencerede kızartılır. Daha sonra etin üzerini basacak kadar aynı tencereye su ekleyip pişmeye bırakılır. Et pişince bir tutam karabiber eklenir. Böylece, “et Kızartmamız” servise hazırdır.

Kaynakça: Adıyaman CEMİLE yemek kitabı

Görüntülenme Sayısı : 234    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2019 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Mayıs 2019 Perşembe