­ BASALLA | Kültür Portalı

Basalla - Adıyaman

Besni ve Tut ilçesi mutfağına özgü bir köfte  türüdür. Bol etli ve yağlı pişirilen bu köftenin merkez ilçe mutfağındaki ekşili köfte ile benzerliği vardır. Basalla yemeğine Kılotik de denmektedir.

Basalla (Kılotik) Malzemeleri Nelerdir? 

       Köftesi için :

  • 4 su bardağı köftelik bulgur                
  • 100 gr yağsız kıyma
  • 1 su bardağı irmik
  • 5 çorba kaşığı un
  • 1 yemek kaşığından az salça
  • 1 Adet yumurta
  • Nar ekşisi

       Suyu İçin :

  • 300 gr haşlanmış kuşbaşı doğranmış kuzu eti
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Sumak ekşisi
  • Nane
  • Tuz

Basalla (Kılotik) Nasıl Yapılır?

Önce köftesini yoğuralım; İrmik ve bulguru soğuk su ile kısır gibi ıslatılır 5 dk ıslanmasını bekledikten sonra kıyma ve salçasını konur iyice yoğurulur. Yoğrulduktan sonra ununu eklenir. Köfteyi yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlanır köftenin tamamını yuvarladıktan sonra üzerini kurumaması için kapatıp bekletilir. .Suyunu yapmak için bir tencerenin içine soğanı doğranır yağda kavurulur, salçası da eklenir. .Kavrulduktan sonra et ve nohut’u önceden haşlanır eti, suyu ile birlikte eklenir. .Bu şekildeki suyu 30 dk kadar kısık ateşte özleşene kadar kaynatılır. .Nohut’unu ekleyip 10 dk daha kaynattıktan sonra köftelerini koyup tuzu ve ekşisini eklenir.  3 dk köfteleri kaynatıp altı kapatılır.Üzerine kuru nane atıp ağzını kapatılır. Daha sonra servis yapılır.

Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Görüntülenme Sayısı : 3612    Eklenme Tarihi : 30 Mayıs 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Haziran 2019 Salı