­ BASALLA | Kültür Portalı

Basalla - Adıyaman

Besni ve Tut ilçesi mutfağına özgü bir köfte  türüdür. Bol etli ve yağlı pişirilen bu köftenin merkez ilçe mutfağındaki ekşili köfte ile benzerliği vardır. Basalla yemeğine Kılotik de denmektedir.

Basalla (Kılotik) Malzemeleri Nelerdir

Köftesi için :

• 4 su bardağı köftelik bulgur
  • 100 gr yağsız kıyma
  • 1 su bardağı irmik
  • 5 çorba kaşığı un
  • 1 yemek kaşığından az salça
  • 1 adet yumurta
  • nar ekşisi

Suyu İçin :

• 300 g haşlanmış kuşbaşı doğranmış kuzu eti
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Sumak ekşisi
  • Nane

Basalla (Kılotik) Nasıl Yapılır

İrmik ve bulgur soğuk su ile kısır gibi ıslatılır 5 dk ıslanmasını bekledikten sonra kıyma ve salçası konur, iyice yoğurulur. Yoğrulduktan sonra unu eklenir. Köfteyi yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlanır köftenin tamamını yuvarladıktan sonra üzerini kurumaması için kapatıp bekletilir. .Suyunu yapmak için bir tencerenin içine soğanı doğranır yağda kavurulur, salçası da eklenir. Kavrulduktan sonra et ve nohutu önceden haşlanır, eti suyu ile birlikte eklenir. Bu şekildeki suyu 30 dk kadar kısık ateşte özleşene kadar kaynatılır. Nohutunu ekleyip 10 dk daha kaynattıktan sonra köfteleri konulur, tuzu ve ekşisini eklenir.  3 dk köfteleri kaynatıp altı kapatılır. Üzerine kuru nane atıp ağzını kapatılır.

Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Görüntülenme Sayısı : 16263    Eklenme Tarihi : 30 Mayıs 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2023 Pazartesi