­ ASMA YAPRAĞI SARMASI | Kültür Portalı

Asma Yaprağı Sarması - Adıyaman

Adıyaman mutfağında önemli bir yere sahip ve değişik varyantlarla yapılabilen üzüm yaprağı sarması pirinçle yapılması halinde et konulmamaktadır. Taze bağ yaprağı kullanıldığı gibi mevsimi dışında salamura yaprakta kullanılır.

Asma Yaprağı Sarması Malzemeleri Nelerdir

  • 300 kg yağlı kıyma              
  • 250 g yaprak (bağ yaprağı)      
  • 3 su bardağı bulgur (pilavlık)               
  • 1 yemek kaşığı yağ                                 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası                  
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası            
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber             
  • 1 çay kaşığı sumak                            
  • 1 çay kaşığı karabiber                        
  • 1 adet soğan                             
  • yeteri kadar tuz                                   

Asma Yaprağı Sarması Nasıl Yapılır

Yapraklar kaynar suda bir süre bekletildikten sonra suyu süzülerek bir kenarda bekletilir. Bir leğende kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, salça, maydanoz ve bulgur sıcak suyla harmanlanarak yoğrulur. Tek tek yapraklara sarılarak tencereye dizilir. Başka bir tencerede yağda salça kızartılarak sosu hazırlanır. Üzerine yemeği pişirmeye yetecek kadar su  ilave edilir, kaynayan sos da sarma tenceresine eklenir. Sarmanın üzerine dağılmasını önlemek üzere ağırlık olsun diye bir porselen tabak tersten kapatıldıktan sonra tencerenin kapağı da üzerine kapatılarak ateşe alınır. Sarmalar suyunu çekene kadar pişirilir ve servis edilir.  

Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Görüntülenme Sayısı : 5336    Eklenme Tarihi : 30 Mayıs 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2023 Pazartesi