­ YOĞURTLU KÖFTE (BAYRAM YEMEĞİ) | Kültür Portalı

Yoğurtlu Köfte (Bayram Yemeği) - Kilis

• 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı irmik

Yoğurtlu Köfte Nasıl Yapılır

Yemeğe başlamadan 4 - 5 saat önce yoğurdun içerisine 1 çorba kaşığı tuz ve 3 su bardağı su konarak karıştırılır. Bez bir torbaya boşaltılarak suyu süzülür. Nohut yıkanarak üzerini örtecek kadar su ile akşamdan ıslatılır. Parça etle nohut düdüklü tencerede 8 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Simit geniş bir tepsiye konur. Küçük küçük doğranmış soğan, tuz ve kırmızı biber ilave edilir. 2 dakika yoğrulur. Arasıra avuç avuç soğuk su alınarak simit yumuşayıncaya kadar 20 - 25 dakika yoğrulur. Et ilave edilerek biraz daha yoğrulur. Tepsinin bir tarafına basılır. (Et makinası ile yapılacaksa önce soğuk suyla ıslatılmış simit, tuz, kırmızı biber ve soğan iki kez çekilir. Sonra kıyma eklenir. Bir kez daha çekilerek kolayca hazırlanır. Köfte sert olmalıdır.) Bir parça köfte alınır. 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı ile yumuşatmadan yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalar alınarak, ıslak iki avuç arasında misket gibi yuvarlanır. Bir tepside biriktirilir. Köfteler parça parça alınarak bu şekilde bitirilir. Çelik bir tencereye 8 su bardağı su konur. Kaynayınca hazırlanan köfteler ilave edilir. İki dakika bekletilir. Hemen süzgece boşaltılarak suyu süzülür. (Suyu eti pişirirken kullanılabilir.) Pirinç ayıklanır, yıkanır. Pişmiş etin üzerine ilave edilir. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir. Süzülen yoğurt çelik tencereye alınır. 1 yumurta ve 1 çorba kaşığı un konarak çırpılır. Kısık ateşte karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Birkaç kere tıkırdayınca ateşten alınır. Etin suyundan 3- 4 kepçe yoğurda karıştırılır. Daha sonra yoğurt ete ilave edilir. Ateşten alınır. Sıvı yağda nane kavrulur. Çorbanın üzerine ilave edilir. Köftelerden 25 - 30 tane bir tabağa konur. Üzerine 2 kepçe yoğurtlu çorba dökülerek sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Kaynak: Geçmişten Günümüze Kilis Lezzetleri

Görüntülenme Sayısı : 602    Eklenme Tarihi : 16 Kasım 2023 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2023 Çarşamba