­ DESTİ KEBABI | Kültür Portalı

Desti Kebabı - Yozgat

Desti Kebabı

Yöreye has bir yemek türüdür. Tandır ekmeği ile yenir. Sokum ya da dürüm yapılır. 10 kişi içinorta boy bir desti tercih edilmelidir.

Desti Kebabı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? (10 Kişilik)

 1 adet desti

3 kg kuşbaşı et 

1 kg domates

300 gr sarımsak 

200 gr. sivri biber 

200 gr tereyağı 

Karabiber, tuz

Desti Kebabı Nasıl Hazırlanır?

Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir. Desti içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme destinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Destinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra desti kırılarak yemek destinin içinden servis yapılır. Desti Kebabı, Yozgat Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsüne "Yozgat Yöresi Yemeğidir" diye tescil ettirilmiştir.

Kaynakça: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivinden

Görüntülenme Sayısı : 4114    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Mayıs 2019 Çarşamba