­ URFA YUMURTALI KÖFTE | Kültür Portalı

Urfa Yumurtalı Köfte - Şanlıurfa

Urfa Yumurtalı Köfte

Urfa Yumurtalı Köftesi, yöre ile özdeşleşen kültürel bilgi birikimi ile günümüze ulaşan bir üründür. Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa’ya özgü köftelik bulgur, Şanlıurfa Biberi (isot) ve diğer malzemelerin karıştırılarak yoğrulmasının ardından sade yağda kızartılmış yumurtanın eklenmesiyle elde edilen yöresel bir lezzettir. Çiğ köftenin yanı sıra yörede zamanla yumurtalı köfte, mercimekli köfte, frenkli (domatesli) köfte, yağlı köfte gibi çeşitler doğmuştur. Sonbahar ve kış aylarında genellikle çiğ köfte, ilkbaharda mercimekli ve yumurtalı köfte, yaz aylarında ise yumurtalı köfte daha çok tercih edilir. Urfa Yumurtalı Köftesinin temel lezzet unsurları yapımında kullanılan coğrafi işaret tescilli Şanlıurfa Biberi ve yörede üretilen sade yağdır.

Urfa Yumurtalı Köfte İçin Gerekli Malzemeler:

• 500 gr köftelik bulgur
  • 230 gr Şanlıurfa Biberi (isot)
  • 80 gr domates salçası
  • 1 adet kuru soğan (100 gr)
  • 1 gr karabiber
  • 2 gr tarçın
  • 8 gr tuz
  • 1 demet maydanoz
  • 150 gr yeşil soğan

Yağda Yumurta Malzemeleri:

• 100 gr sadeyağ
  • 4-6 adet yumurta
  • 2 gr tuz

Urfa Yumurtalı Köfte Yapılışı:

Köfte için özel yapılmış kalaylı bakır leğenin bir köşesine bulgur diğer köşesine doğranan kuru soğan, salça, Şanlıurfa Biberi, tuz, karabiber, tarçın ve su eklenerek macun haline gelinceye kadar yaklaşık 5 dakika yoğrulur. Daha sonra karışıma bulgur yavaş yavaş katılarak başka bir malzeme ve su eklemeden bulgurun sertliği kayboluncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika yoğurmaya devam edilir (yoğurma işleminin süresi kişiye göre değişir).
Yoğurma süresinin bitmesine yaklaşık 5 dakika kala (yoğurma işlemi devam ederken) yağda yumurtanın hazırlığına başlanır. Yeterince ısınan yağa hazırlanan yumurtalar ilave edilerek iki tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Köftenin yoğurma işlemi tamamlanınca biraz suyla köfte yumuşatılarak yeşillikler (ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanoz) eklenerek karıştırılır. Daha sonra yağda pişirilen yumurtalar sıcak olarak yağı ile birlikte ilave edilir, yumurtalar sıcak olduğu için eli yakmadan ve yumurtaları fazla ezmeden hafifçe yoğrulduktan sonra servis tabaklarına alınır.

Urfa Yumurtalı Köfte Sunumu:
Köfte tabaklara topak şeklinde konur. Yanında içecek olarak genelde ayran tercih edilir. Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş olan Urfa Eşkili (yöresel turşu) de serviste bulunabilir. Bolca taze yeşillik ile servis edilir. (Mevsimine göre has (marul), nane, hardal, tere, pirpirim (yabani semizotu), yarpuz (su yarpuzu), kuzukulağı, turp, salatalık, domates, lahana, asma yaprağı vb.)
Açık ekmek (lavaş) ya da yufka ekmek (sac ekmeği) ile servis yapılır.

Kaynak: Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Şanlıurfa Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 36351    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 10 Mart 2020 Salı