­ ÜRTMEKLİ ÇÖKELEK BÖREĞİ | Kültür Portalı

Ürtmekli Çökelek Böreği - Kahramanmaraş

• 1 demet maydanoz
  • Karabiber, kırmızı pul biber, reyhan, kekik, tuz
  • Zeytinyağı

Ürtmekli Çökelek Böreği Nasıl Yapılır

İlk olarak ürtmekler ince ince doğranır. Zeytinyağı ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra soğutulur. Bu arada maydanozlar doğranır, peynir rendelenir soğumuş olan ürtmeklerin üzerine ilave edilir. Çökelek ve peynir de ilave edilip harca lezzet vermek için tuz, karabiber, pul biber, kekik ve reyhan kullanılır. Evde yanmaz bir tavada ya da çarşı fırınında börek pişirilir. Mayalı-mayasız hamur bezeleri açılır, yeterince üstüne harç koyulur, yayar ve pişirme işlemini denetimli olarak yapılır. Pişen börekler ocaktan alınır, sıcakken üstüne tereyağı sürülerek tepsiye dizilir. Öneriler: Sıcak servis yapılır.

Yanında ayran veya tarhana çorbası bulundurulur.

Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 273.

Görüntülenme Sayısı : 7888    Eklenme Tarihi : 15 Aralık 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Ekim 2023 Salı