­ ALANYA GÜLÜKLÜ (HÜLÜKLÜ) ÇORBA | Kültür Portalı

Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba - Antalya

Düğün, mevlit, cenaze gibi insanların bir araya toplandığı günlerde yapılan veya ev halkının önem verdiği misafirlerine özel olarak hazırladığı Gülüklü (Hülüklü) Çorba, Alanya’nın en önemli çorbasıdır. Geçmişte düğün yemeği olarak servis edildiği için ‘’Düğün Çorbası’’ olarak da bilinmektedir. Günümüzde ise sadece özel günlerde değil, Alanyalıların günlük yaşamlarında da sıkça tüketilmektedir. Bu sebeple ilçenin en sevilen çorbası olduğu da söylenebilir.

Gülüklü (Hülüklü) Çorba, 2019 yılında, Alanya Belediyesi tarafından "Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba" adıyla "Coğrafi İşaretli Ürün" olarak tescil ettirilmiştir.

Gülüklü (Hülüklü) Çorba (Düğün Çorbası) Malzemeleri Nelerdir (8 - 10 Kişilik)

• 1,5 kg keçi veya dana işkembesi
  • 6 su bardağı su (kemik suyu da kullanılabilir)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 adet orta boy domates
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 2 limon

Gülük (Hülük) Malzemeleri

• 200 g kıyma (yağsız, iki defa çekilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

İşkembenin Temizleme Aşamasında Kullanılacak Malzemeler

• 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy limon
  • 4 yemek kaşığı tuz

İşkembenin Haşlanması Sırasında Kullanılacak Malzemeler

• 2 adet orta boy domates

Gülüklü (Hülüklü) Çorba (Düğün Çorbası) Nasıl Yapılır?

Ön Hazırlık

1. Çorba için kullanılacak pirinci, tuzlu ılık suda (1 yemek kaşığı tuz) ıslatınız.
  2. Çorbada kullanılacak olan 1 su bardağı nohutu bir gece önceden ıslatınız ve çorbanın yapılacağı gün kullanmak üzere haşlayınız.

Çorbayı Hazırlama

1. Kasaptan ilk temizliği yapılmış olarak aldığınız işkembeyi; kabuğunu soyarak büyük parçalara ayırdığınız soğan, dilimlenmiş kabuklu limon ve tuz ile kokusu gidene kadar ovaladıktan sonra (Ovalama işlemi 10 - 15 dk. yeterli olacaktır.) soğan ve limon parçalarını içinden çıkararak bol su ile yıkayınız.
  2. Yıkadığınız işkembeler haşlanırken oluşan köpüğü alınız. Haşlanmaya devam eden işkembeye bütün olarak kabuğu soyulmuş 2 soğan ve 2 domatesi (Domateslere bıçak yardımı ile + işareti yapılmalıdır.) ekleyiniz.
  3. Haşlanan işkembeleri ince ine kıyınız.
  4. Gülük (hülük) yapılacak kıymayı karabiber ve tuz ile yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünden biraz büyük olacak parçalar halinde yuvarlayınız.
  5. Tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyarak eritiniz; hazırladığınız gülükleri kızartınız.
  6. Kızartılan gülüklerin içine rendelenmiş domates ekleyip bir süre kavurunuz; daha sonra salça ve kırmızıbiber de ekleyerek kavurma işlemine devam ediniz.
  7. Kavrulan karışıma su ve tuz ekleyiniz; çorba karışımı kaynayınca üzerine ince ince kıyılan işkembeleri ve haşlanmış nohutları ekleyiniz.
  8. Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyu eklediğiniz çorbaya son olarak ıslatılmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyiniz. Pirinçler yumuşadıktan sonra çorba kıvamını almış demektir.
  9. Tencerenin altını kapatarak nane ekleyiniz; çorba servise hazırdır.

Notlar

1. Eğer çorba çok koyu kıvamda ise tercihen bir miktar kemik suyu veya su eklenebilir.
  2. Ön hazırlık olarak pirinçlerin ıslatılmasında tuz kullanılmasının sebebi, pirinçlerin diri kalmasını sağlamaktır.
  3. Ayrıca, çorba yapımında pirinçler eklendikten sonra pirinçlerin lapa olmaması için tencerenin kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır.

Orijinal Tarif Kaynak Metin: “Hülüklü Çorba (Düğün Çorbası)”, Alanya Yöresel Lezzetler, Yay. haz.: Sevda ERDOĞMUŞ, Alanya Belediyesi Yayınları, 2017, s. 8

Görüntülenme Sayısı : 21824    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı