­ SIKICIK ÇORBASI | Kültür Portalı

Sıkıcık Çorbası - Kütahya

Kütahya Sıkıcık Çorbası Nasıl Yapılır?

İnce bulgurlar elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe Sıkıcık adı verilmiştir. Bu yemeğin bir de hikayesi vardır. Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu: "ana akşam ne yiyeceğiz" dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikini gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.

Kütahya Sıkıcık Çorbası için Gerekli Malzemeler Nedir?

  • 1 su bardağı ince bulgur,
  • 3 yemek kaşığı tarhana,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • ½ fincan kuru nane,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 büyük kuru soğan,
  • ½ paket et suyu,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 kase yoğurt.

Kütahya Sıkıcık Çorbası Nasıl Hazırlanır?

İnce bulgur bir kabın içerisinde, bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek kabarması beklenir. Üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır. Katı bir katı bir karışım elde edilir. Elimizde yuvarlayarak bilye büyüklüğünde küçük toplar yapıp, unlu bir tepsiye sıralarız. Bir başka tencerede soğan, yağı ve salça kavrulur. Üzerine beş su bardağı su doldurulur. Kaynayan salçalı suya önceden yuvardığımız toplar atılır. Birbirine yapışmaması için tane tane atmakta yarar vardır. Kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır. Et suyu varsa suyuna karıştırılabilir.

Sunum için

Küçük bir kasede yoğurt ezip, içine dövülmüş sarımsak karıştırarak sos hazırlanır. Bu sos, sıcak olarak tabaklara servis yapılan Sıkıcık'a arzuya göre dökülür.

 

Görüntülenme Sayısı : 1829    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Aralık 2018 Pazartesi