­ MANTI | Kültür Portalı

Mantı - Karaman

Karaman Mantı Tarifi

Mantı İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

  • 7 kahve fincanı un,
  • 1 kahve fincanı su, 
  • 2 adet yumurta, 
  • 1 çorba kaşığı tuz. 

Mantı içi için ise;

  • 200 gr. kıyma,
  • 1 çorba kaşığı margarin, 
  • 3 adet soğan,  
  • 1 çay kaşığı tuz, 
  • tutam maydanoz, 

 mantının üzerine; 

  • 4 çorba kaşığı tarayağı,
  • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 
  • 250 gr. yoğurt.

Mantı Nasıl Yapılır?

Un, su, 2 adet yumurta ve tuz bir kapta katı bir hamur halinde yoğrularak 1 saat dinlenmeye bırakılır. Bir saat sonra hamuru hafifçe unlayarak bıçak sırtı inceliğine gelinceye kadar hamuru açarak büyütmelidir. Sonra hamur 3'er cm'lik parçalara kesilir. Mantı içinin hazırlanışı ise kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz iyice yoğrulur. Önceden hazırlanan iç hamur parçalarına eşit olarak bölünür. Kare kesilmiş hamurun dört ucu da üst kısımda birleştirilip sıkılır. Hazırlanan mantılar yan yana tepsiye dizilir, fırına sürerek 25 dakika pişirilir. Sonra kaynayan 6 bardak suda, az kuvvetteki ateşte pişirilir. Hamurlar suyunu çekince tabağa alıp, sırasıyla kızdırılmış tereyağı, çırpılmış yoğurt ve sonra da az kızdırılmış ve içine kırmızı biber katılmış tereyağı dökülür.

Tarif Ülkü Karabacak.

İncekara,H.İ. (Ed).(2007).Karaman Yemekleri.Karaman.Komsan Ofset

Görüntülenme Sayısı : 1453    Eklenme Tarihi : 15 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 17 Mayıs 2019 Cuma