­ ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA | Kültür Portalı

Zeytinyağlı Taze Bakla - İzmir

Bakla geleneksel İzmir mutfağında sevilerek tüketilen zeytinyağlı yemeklerden biridir. Mevsiminde (ilkbahar ayları) zeytinyağlı taze bakla yemeği olarak değerlendirildiği gibi mevsimi geçmeye başladığında kuru ya da yaş iç bakla olarak da zeytinyağlı yemeği yapılır. Ayrıca yine zeytinyağlı enginar yemeklerinde de eşlikçi olarak kullanılır.

Zeytinyağlı Taze Bakla Malzemeleri:

  • 1 kg bakla
  • 1 limonun suyu (yarısı yemeğin içine diğer yarısı ise baklaları koyacağınız suyun içine)
  • 3 - 4 dal ince kıyılmış taze soğan
  • 1 küçük baş kuru soğan
  • 8 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • bir tutam ince kıyılmış dereotu
  • tuz

Zeytinyağlı Taze Bakla Yapılışı: 

Baklalar yıkanıp ayıklanır. Büyüklüğüne göre iki ya da üçe bölünür. Kararmaması için yarım limon suyu ve bir çorba kaşığı un ilave edilmiş suda bekletilir. Zeytinyağı tencerede ısıtıp soğanlar pembeleştirdikten sonra bakla da üzerine eklenir. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte beş dakika sarartılır. Toz şeker, tuz, 1,5 bardak sıcak su ve kalan yarım limonun suyu ilave edilerek baklalar yumuşayana kadar pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca ince kıyılmış dere otunu baklanın üzerine serpiştirip tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakılır. Arzu edilyirse yanında yoğurtla servis yapılabilir..

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün mutfak kültürü konulu alan araştırmalarından derlenmiştir.

İzmir Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 17991    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2020 Cuma