­ ARAP KADAYIFI | Kültür Portalı

Arap Kadayıfı - Antalya

Arap Kadayıfı Malzemeleri Nelerdir? (8 Kişilik)

  • 1 kilo Arap kadayıfı (hazır)
  • 2 su bardağı ceviz (dövülmüş)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı kızartma yağı (zeytinyağı)

Şurup Malzemeleri

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 parça ıtır yaprağı
  • ½ adet limon

Arap Kadayıfı Nasıl Yapılır?

  1. Toz şekeri su ve ıtır yaprağıyla birlikte 3-5 dakika kaynatınız. Limon ile kestirip ıtır yaprağını çıkartınız; soğumaya bırakınız.
  2. Dövülmüş ceviz içini tarçın ve 2 kaşık şekerle karıştırınız. Harcı hazır ediniz.
  3. Daire şeklindeki Arap kadayıflarının yarılarına 1 veya 2 kaşık cevizli harç koyunuz. Diğer yarıları harcın üstüne kapatınız. Kenarları az ıslatıp bastırarak açılmayacak şekilde yapıştırınız.
  4. Tavaya kızartma yağını koyunuz. Orta ateşte, yakmadan kızdırınız.
  5. İçi doldurulmuş kadayıfları çırpılmış yumurtaya bulayıp, kızgın yağda alt üst ederek parti parti kızartınız. 
  6. Kızaranları, yağını süzdürdükten sonra şuruba atınız.
  7. Bir yandan kızartma işlemini sürdürürken diğer yandan şurubu çekmiş kadayıfları servis kabına çıkartınız.
  8. Kızartma işlemi bittikten sonra istiyorsanız kalan harcı ve şurubu, kızarmış kadayıfların üzerine gezdirebilirsiniz.

Notlar

  1. Ceviz harcı yerine yumurtalı muhallebi kullanabilirsiniz.
  2. Arap kadayıfları çok taze olmalıdır. Bayat kadayıflar ikiye katlanırken kırılırlar.

Kaynak: “Arap Kadayıfı”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 122.

Görüntülenme Sayısı : 1395    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 07 Ağustos 2019 Çarşamba