­ EKŞİLİ PİLAV | Kültür Portalı

Ekşili Pilav - Iğdır

• 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 6 su bardağı su, süzülecekse 10 su bardağı su

Sosu: Et yemeklerinde geçen ekşili, aynı zamanda bu pilavda da kullanılmaktadır.

Ekşili Pilav Nasıl Yapılır: Ekşili pilav iki yöntemle yapılmaktadır. Süzülerek ve kavrularak.

Kavrulma Yöntemi: Tencereye yağ konulur. Pirinçler kızgınlaşan yağa ilave edilir. Bir süre kavrulduktan sonra diğer yanda kaynamış su veya soğuk su kavrulan pirincin üzerine boşaltılır. Tuzu eklenir. Pişince ateş kısılır. Bir süre dinlendirilip ateşten alınır.

Süzülme Yöntemi: Büyükçe bir tencerede pilav suyu kaynatılır. Kaynatılan suyu tuz ve pirinç eklenerek pişmeye bırakılır. Pirinçler tam pişmeden ateşten alınıp süzülür. Diğer yanda margarin tavada eritilerek hazırlanır. Süzülen pilav bir tencereye alınarak kısık ateşin üzerine konulur. Erimiş yağ pilavın üzerine dökülerek karıştırılır. Tencerenin ağzına temiz bir kâğıt yerleştirerek kapağı kapatılır. Dinlendirerek iyice pişmesi sağlanır. Not: Süzme pilavın dinlendirilmesi genelde köz üzerinde yapılır. Bu nedenle yapılması zordur. Daha çok düğünlerde yapılır. Evlerde kavurarak hazırlanır. Hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın pilav servis edilirken üzerine ekşili konulur.

Iğdır Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 11926    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Mayıs 2023 Salı