­ PEYNİR HELVASI | Kültür Portalı

Peynir Helvası - Çanakkale

• 5 lt inek sütü
  • yarım tatlı kaşığı peynir mayası
  • yarım çay bardağı su

Peynirin Hazırlanışı

Ilık sütün içine maya ve su katılarak, 2 saat süreyle bekletilir. Sürenin sonunda peynir karıştırılarak dibe çökmesi sağlanır. Sulu kısmı yukarıda kalır. Malzeme bezden süzülür. Peynir hafif sulu tamamen katılaşmadan helva yapımı için alınır.

Peynir Helvası Malzemeleri Nelerdir

• 1,5 kg peynir
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1,5 kg şeker
  • 1 yumurta sarısı

Peynir Helvası Nasıl Yapılır

Tencere içine peynir konularak, irmik ve unla harmanlanır. Yoğrulma işleminin bitiminde hafif ateşte 10 dakika süreyle pişmeye bırakılır. Bu sürenin sonunda, üzerine şeker ve yumurta sarısı konulur. Bütün bu malzemeler ocak dışında 5 dakika süreyle karıştırıldıktan sonra, ocağa konup, 10 dakika daha pişirilir. Helva tabaklara konulmadan önce her tabağın altına 1 tatlı kaşığı şeker serpilir. Tatlı konulduktan sonra ise, tabaklara 1’er yemek kaşığı daha şeker serpilir. Kaşıkla değişik şekiller verilerek servis edilir. (İstendiği takdirde bütün işlemlerin bitiminden sonra, 5 dakika süreyle fırına koyulup, pembeleştirilir.)

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 2027    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2022 Perşembe