­ SOMUN EKMEĞİ | Kültür Portalı

Somun Ekmeği - Bolu

Somun Ekmeği Malzemeleri Nelerdir?

  • Un
  • Yaş maya
  • Ekşi Hamur
  • Patates
  • Su ve Tuz

Somun Ekmeği Nasıl Yapılır? 

Unu ekmek teknesinin içine elenir. Haşlanmış ve rendelenmiş patates, ekşi hamur, maya ve tuz ilave edilip, tüm malzemeler ılık su ile yavaş yavaş karıştırılır. Hamur özleşinceye kadar yoğurulur. Yoğurduktan sonra üzerine bir bez kapatıp mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanana kadar ekmek fırını odunla yakılır. Fırındaki odunlar köz haline gelince fırının heryerine dağıtılır, 15 dakika sonra ucuna bez bağlanmış bir sopayla fırının içi süpürülür. Közlenmiş kömürler fırının ağzında biriktirilir. Hamur mayalandıktan sonra bir parça hamur tahta kürek üzerine alınarak yuvarlak yapılır, kürek yardımıyla fırına konur. Hamurun tamamına bu işlem yapılır. Fırının ağzı kapatılr, pişmeye bırakılır. 

Kaynak: Bolu Halk Kültürü, 2014, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 2261    Eklenme Tarihi : 14 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Haziran 2020 Cumartesi