­ SU BÖREĞİ | Kültür Portalı

Su Böreği - Bingöl

• Beyaz peynir
  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Maydanoz

Su Böreği Nasıl Yapılır

Unun ortası açılır, yumurta, tuz ve su ile yoğrulmaya başlanır. Kulak memesinden biraz sert olacak şekilde hamur özleşene kadar yoğrulur. 10 bezeye ayrılır. Hamurun üzeri nemli bezle örtülüp 30 dk. dinlendirilir. Yufkalar tek tek açılır. Birinci yufka haşlanmadan yağlanmış tepsiye kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir. Diğer yufkalar sıcak tuzlu suda çok az haşlanıp hemen soğuk suda şoklanır. Şoklanan hamurların fazla suyu kevgir üzerinde süzdürülür. Yufkaların arasına erimiş tereyağı ve sıvıyağı karışımı gezdirilir. 5 yufkadan sonra iç harcı koyup aynı işleme devam ediyoruz. Son yufka haşlanmadan tepsinin üzerine kapatılır ve tereyağı gezdirilir. 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

Kaynak: Alay, O. (1996). Kültür Dünyamızda Bingöl. Ankara: Meg Ajans.

Görüntülenme Sayısı : 2999    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Nisan 2022 Salı