­ ZEYTİNYAĞLI KESTANELİ LAHANA DOLMASI | Kültür Portalı

Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması - Bursa

Kelem adı verilen lahana ile yapılan sarmalar Bursa’da yaygın olarak yetiştirilen kestaneler ile tatlandırılmaktadır.

Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması Malzemeleri Nelerdir? 

  • 40-50 adet için
  • 1 adet dolmalık büyükçe lahana
  • 3 su bardağı pirinç
  • 750 g kestane,
  • 150 g kuru üzüm
  • 3 adet kuru soğan
  • 1-1,5 su bardağı zeytinyağı
  • 3+3 su bardağı su
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 5 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Kuru soğanlar küçük küçük doğranarak zeytinyağında kavrulur, içine tuzunu 3 bardak suyunu katarak kaynaması beklenir, kaynayan suya pirinçleri katılır. Pirinç suyunu çekince nane, şeker ve baharatlar katılır karıştırılır en son ayıklanıp yıkanmış üzümler, az haşlanıp yıkanmış kestaneler katılıp tekrar karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Haşlanıp tek tek ayrılan lahanaları hazırladığımız içe sararak tencereye önce lahananın koçanları sonra sarmalar konur sarmalar tencereye sıralı olarak yerleştirilir harç bitince üzerine 3 bardak su eklenir, dolmaların üzerine bir kapak kapatılarak pişme sırasında dolmaların dağılması önlenir. Orta ateşte pişmeye bırakılır dolmalar tenceredeki bütün suyu çekince ocağın altı kapatılır soğumaya bırakılır. Tencerenin üzerine bir tepsi yerleştirilir, tencere ters çevrilerek dolmalar dinlenmeye bırakılır. Kestaneler istenirse haşlamak yerine kızartılarak da dolmaya katılabilir.

 

English

The wraps made with cabbage called Kelem are sweetened with the widely grown chestnuts in Bursa. (For 40-50- pieces you need : 1 cup sizzling cabbage, 3 cups of rice, 750 gr of chestnuts, 150 gr of dried raisins, 3 pieces of onion, 1 - 1.5 cups of olive oil, 3+3 cups of water, 3 dessert spoon salt, 2 dessert spoon sugar, 5 dessert spoon dry mint, 3 dessert spoon allspice, 1 dessert spoon cinnamon, 1 dessert spoon black pepper.
Preparation:

Dried onions are chopped in small cubes and are fried with olive oil. Add 3 cups of water and wait for it to boil then add the rice. Mix the peppermint, sugar and allspice with it then add the washed dried grapes and the little boiled chestnuts. Mix it all again then cover the pot and let it to rest. The cabbage that we boiled before is filled with this mixture. Once all the leaves are stuffed, there are put in a pot with 3 cups of water over it. A plate covers the leaves to prevent them from opening during the cooking. There are cooked at a medium heat and are cooked once all the water has diminished. a tray is placed over the pan, then it is turned upside down to allow it to rest. If desired, the chestnuts put inside the leaves can be fried rather than boiled.

Görüntülenme Sayısı : 1590    Eklenme Tarihi : 31 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Mayıs 2019 Perşembe