­ MASTUVA | Kültür Portalı

Mastuva - Bingöl

Mastuva Malzemeleri Nelerdir?

  • 2 kg ayran
  • 300 gr pirinç
  • 125 gr tereyağı

Mastuva Nasıl Yapılır?

Pirinçler ayıklanıp yıkandıktan sonra geniş bir tencereye bırakılır ve ayran ilave edilir. Tencereye konulan malzeme normal yanan bir ocağın üstünde karıştırılmaya başlanır. Ayranın bozulmaması için tahta bir kaşıkla ara verilmeksizin sürekli karıştırılır. Ayran kaynamaya başladıktan sonra karıştırma işlemi bir müddet devam eder. Yemek katı hale gelinceye kadar ateşte bırakılır. Katılaşan yemek ateşten alınarak ortası boşaltılmış vaziyette kapa konulur. Kızartılan tereyağı ortası boşaltılan yemeğin içine dökülür ve servis yapılır.

Kaynak: Alay, O. (1996). Kültür Dünyamızda Bingöl. Ankara: Meg Ajans.

Pilavlar-Makarnalar
Görüntülenme Sayısı : 1922    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Temmuz 2019 Pazartesi