­ KEMAL PAŞA PELTESİ | Kültür Portalı

Kemal Paşa Peltesi - Antalya

Kemal Paşa Peltesi Malzemeleri Nelerdir? (8 Kişilik)

  • 8 su bardağı süt
  • 8 yemek kaşığı nişasta
  • 8 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı pekmez
  • 25-30 adet hazır kuru Kemal Paşa kurabiyesi
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • ½ adet limon

Kemal Paşa Peltesi Nasıl Yapılır?

  1. 4 bardak şekeri 4 bardak su ile kaynatınız. Limon suyu ile kestirip, hazır Kemal Paşa kurabiyelerini şuruba katınız.
  2. Şurubu Kemal Paşa kurabiyelerine emdirip soğumaya bırakınız.
  3. Sütü, nişasta ve şekeri derin bir tencerede kaynatınız. Karışım koyulaşıp kıvam bulunca, ocağın altını kapatınız.
  4. Çukur bir cam kabın içini pekmezleyiniz. 2 parmak pelte dökünüz ve peltenin üzerine bir sıra Kemal Paşa tatlısı döşeyiniz. Böylece en üstte pelte olacak şekilde pelte ve Kemal Paşa tatlısını kat kat kaba döşeyiniz.
  5. Kabı buzdolabına koyup 24 saat bekletiniz.
  6. Beklemiş pelte kabının üzerine büyük bir tabak kapatıp, ters yüz ediniz. Böylece pelteyi kubbe şeklinde tabağa aktarıp servis yapınız.

Notlar

  1. Eskiden bu tatlı, Kemal Paşa yerine ipe dizilmiş, kurutulmuş Baba Tatlısı ile yapılırdı.
  2. Pekmez yerine karamel kullanabilirsiniz.

Kaynak: “Kemal Paşa Peltesi”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 126.

Görüntülenme Sayısı : 2182    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 07 Ağustos 2019 Çarşamba