­ MANTI | Kültür Portalı

Mantı - Çorum

Mantı Çorum'da sıkça tüketilen bir yemek olmanın yanında özellikle ramazan ayları gelmeden önce çok miktarda açılıp, bükülerek ve kızartılarak hazır edilir. Kendine has bir tat olan mantının taze olarak hazırlanıp servise sunulması 1 saat kadar sürebilir. Malzeme (4 kişilik ) 1 kg un 1 kg kıyma 1 demet maydanoz 1 yemek kaşığı salça veya varsa domates 150 gr margarin 2 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kırmızı biber 2 su bardağı su 2 su bardağı yoğurt 1 adet yumurta 4 diş sarmısak 1 adet kuru soğan Hazırlanışı : Mantı 2 çeşittir. 1-Kuru Mantı 2-Sulu Mantı Kuru Mantı : Un, tuz, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Üzerine ıslak bez örtülerek yarım saat dinlendirilir. 2 yumak yapılır. Yufkadan kalın olacak şekilde hamur açılır. Kıymanın içine soğan rendelenir. Tuz karabiber, maydanoz karıştırılır. Yufka bardak ağzıyla kesilir. İçine kıyma konulup, 6 kulaklı olacak şekilde bükülür. Yağlanmış tepsiye dizilip kızartılır. Margarin, tuz, salça, kırmızı biber, karabiberle birlikte 2 su bardağı su ilave edilerek sos hazırlanır. Tepsinin üzerine dökülüp 10 dakika pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır. Sulu Mantı ise; Hamur aynı ölçülerde hazırlanır. Hamur kare şeklinde kesilir. 4 kulaklı olacak şekilde bükülüp kızartılır. İçine kıyma konulmaz. Kaynamakta olan suya atılarak sulu olacak şekilde pişirilir. (15 su bardağı kadar su kaynatılır. İçine 1 yemek kaşığı tuz atılır.) Tencereye margarin konulur. Eridikten sonra kıyma ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar kavrulur. Soğan rendelenir. Tuz, karabiber, kırmızı biber, salça ilave edilerek 5 dakika kavrulup pişen mantıların üzerine dökülür. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Tabakların üzerine dökülür.
Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 2672    Eklenme Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Haziran 2017 Cuma