­ DOMATES CİVESİ | Kültür Portalı

Domates Civesi - Antalya

• 1 demet fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Domates Civesi Nasıl Yapılır

1. Tencereyi orta ateşte kızdırınız. Zeytinyağını koyunuz.
  2. Kızgın yağda, piyazlık ince ince doğranmış soğanlarla kıyılmış sivri biberleri ve sarımsak dişlerini karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz.
  3. Kavrulmuş harca kesme şekerleri ekleyip karıştırınız ve üzerlerine dış zar kabukları soyulmuş; 4 – 5 mm kalınlığında, dairesel doğranmış domatesleri döşeyiniz. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısınız. Kulaklı kapağı kapalı halde pişmeye bırakınız.
  4. Domatesler piştiğinde tuzu ve pirinçleri serpiştiriniz.
  5. Pirinçler şiştiğinde ve domateslerin saldığı su çekiliri gibi olduğunda ocağın altını kapatınız ve soğumaya bırakınız.
  6. Yemeği servis kabına aktarınız. Üzerine kıyılmış fesleğenleri gezdirip sofraya veriniz.

Notlar

1. İsterseniz yemeğe kuş üzümü, dolma fıstığı ve az tarçın koyabilirsiniz.
  2. Fesleğen yerine lorla karıştırılmış, kıyılmış maydanoz veya nane ya da her ikisini birden kullanabilirsiniz.
  3. Bazı uygulamalarda kıyılmış nane veya fesleğen, ezilmiş 3 – 5 diş sarımsakla karıştırılıp yemeğin üstüne gezdirilir.

Kaynak: “Domates Civesi”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 46.

Görüntülenme Sayısı : 4158    Eklenme Tarihi : 15 Mayıs 2021 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı