­ BORANA | Kültür Portalı

Borana - Antalya

• 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı kızartma yağı

Borana Nasıl Yapılır

1. Patateslerin kabuklarını soyup yıkayınız. Yaklaşık 1santimetreküp boyutunda doğrayınız. Tuzlayıp süzgüye koyunuz.
  2. Tavaya kızartma yağını koyunuz. Orta ateşte kızdırınız. Patatesleri kızgın yağda alt üst ederek parti parti kızartınız. Kızaranları yağ emici kağıt üzerine çıkartınız.
  3. Fazla yağı alınmış patatesleri servis tabağına çıkartınız
  4. Yoğurdu, zeytinyağını, ezilmiş sarımsak dişlerini az tuz ile çırpınız. Patateslerin üzerine gezdiriniz.
  5.  Patatesleri kızartırken bir başka tencereye 4 – 5 cm seviyesinde su koyup orta ateşte kaynatınız.
  6. Kaynar suyun içine, suya 2 cm mesafeden yumurtaları kırınız. Yumurtaların üstü beyazlayınca kevgirle sudan alınız. Servis tabağındaki patates ve yoğurtların üzerine çıkartınız. Üzerlerine az tuz serpiniz.
  7. Yumurtaların üzerine kırmızı pul biberli, kızdırılmış tereyağını gezdiriniz. Servis tabağını sofraya veriniz.

Not

Boranayı haşlanmış patates ve yumurtalar ile de hazırlayabilirsiniz. Bu yöntemde haşlanmış ve doğramış patates ve yumurtalar, sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır.

Kaynak: “Borana”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 50.

Görüntülenme Sayısı : 2903    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı