­ ÇİĞ KÖFTE | Kültür Portalı

Çiğ Köfte - Şanlıurfa

Yapılışı: Etin çındır denilen sinirleri ayıklanır ve dövülerek macun haline getirilir. Macun haline getirilen et, bir kabın içerisinde ıslatılarak bir süre buzdolabında bekletilen pul biber, ince kıyılmış kuru soğan, sarımsak, tuz ve tarçın köfte leğeninde iyice karıştırılıp yarısı buzluğa konur. Etin leğende kalan baharatlarla harmanlanmış diğer yarısına yavaş yavaş bulgur eklenerek buzla yoğrulur. Bulgurlar yumuşayınca etin buzlukta bekletilen kısmı katılarak 10-15 dakika yoğrulur. Yoğrulmakta olan köfte iki elle bastırıldığında leğene yapışıp leğeni kaldırmıyorsa tutmuş demektir. Azar azar soğuk su alınarak kuru olarak yoğrulan köfte iyice yumuşatılır. Macun kıvamına geldiğinde çok ince doğranmış maydanoz, yeşil soğan ve mevsiminde eklenen taze sarımsaktan eklenerek iyice karıştırılır. Has (marul), nane, hardal, tere, pırpırım(semiz otu), yarpuz, kuzukulağı, beyaz lahana, turp, söğüş doğranmış salatalık, domates, ekşili ve ayran eşliğinde servis edilir.

Malzemeler:

Dövülmüş kara et-100 gr.
Köftelik ince bulgur-150 gr.
Pulbiber-35 gr.
Kurusoğan-80 gr.
Tuz-3 gr.
Tarçın-2 gr.
Maydanoz-40 gr.
Yeşil soğan-40 gr.
Taze sarımsak-20 gr.
Domates salçası-25 gr.
Karabiber-2gr.

(Kaynak: "Kültür ve İnançlar Diyarı Şanlıurfa" Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları Şehir Kitaplığı Dizisi:26)

Yemek
Görüntülenme Sayısı : 2082    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2020 Perşembe