­ HASANDAĞI KÖFTESİ | Kültür Portalı

Hasandağı Köftesi - Aksaray

• 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 1 Çay Bardağı

Hasandağı Köftesi​ Nasıl Yapılır

• Köftenin iç malzemesi için doğranan soğanlar tavada kavrulur, rengi değişmeye başlayınca haşlanan ve suyu sıkılan kuş yemliği otları konur ve karıştırılarak kavrulur. Aksaray ilinde bazı yörelerde “kuş yemliği” olarak bilinen ot, diğer yörelerimizde “madımak” olarak biliniyor.
  • Köftenin harcı için kıyma, yumurta, rendelenen soğan, ekmek içi, tuz ve baharatlar karıştırılır ve yoğrulur, özleşince 6 veya 7 eşit parçaya ayırılır.
  • Her köfte topağı altına ve üstüne yağlı kağıt (veya ince saklama poşeti) serildikten sonra 1 cm kalınlığında, 15 cm çapında açılır. Köftenin üstündeki kağıt kaldırılır ve üstüne iç malzemesi konur. Köfte kenarlarından katlanarak bohça şeklinde sarılır, altındaki kağıt çıkartılıp kalın kısmı taban olacak şekilde tepsiye dizilir.
  • Ayrı bir tavda zeytinyağı ve salça karıştırılıp kavrulur, üstüne 1 su bardağı su dökülüp kaynatıldıktan sonra köftelerin üstüne dökülür ve önceden 200 dereceye ısınan fırında pişirilirr.

Kaynak: Hülya Erol,  Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018 (Yasemin DÜZGÜN, Merkez)