­ URFA HAŞHAŞ KEBABI | Kültür Portalı

Urfa Haşhaş Kebabı - Şanlıurfa

Urfa Haşhaş Kebabı yörede yetiştirilen ivesi cinsi erkek kuzu etinin zırhta çekilmesinin ardından ete sadece tuz eklenmesiyle üretilen bir kebap çeşididir.

Et: Urfa Haşhaş Kebabı lezzetiyle diğer kebap türlerinden ayrılır. Söz konusu kebabın üretiminde kullanılan etin bölgeye has floraya sahip doğal ortamda, doğal besinlerle beslenerek yörede yetiştirilen ivesi cinsi erkek kuzunun boşluk tabir edilen kısmından olması, dinlendirildikten sonra zırhta çekilmesi (kıyılması) gerekmektedir. Zırhta çekilen ete tuzun dışında hiçbir madde katılmamaktadır.

Zırh: Etin kıymaya dönüştürülmesi için iki elle kullanılan büyük yarım ay şeklinde ucu tahta saplı keskin bıçak.
Şiş: Kare kesitli, 50 - 60 cm uzunluğunda dövme demirden yapılmış olup et saplanan ucu sivri, diğer ucu burgu şeklindeki şiştir.

Yapılışı ve Malzemeler:
• Zırhta çekilmiş kuzu eti (boşluk kısmından)
• % 1-2 oranında tuz
• Mangal, odun kömürü ve şiş

Hazırlanışı:
Etin hazırlanışı: Meralarda doğal ortamda yetişen ivesi türü kuzuların boşluk kısmından alınan parça etler zırhla çekilerek kıyma haline getirilir. Zırh ile kıyma haline getirilen ve tuz katılan etler bir süre buzdolabında soğumaya bırakılır. Buzdolabında soğutulan et, ısınmadan şişlere yayılıp pişirilmelidir (et veya şiş sıcak olursa pişirme esnasında etler şişten ayrılıp düşebilir). Her bir şiş için 75-80 gr olacak şekilde alınan et avuç içinde yumurta şekli verilerek şişe geçirilir, el ile sıkıştırılarak yaklaşık 10-12 cm uzunluğa gelene dek şişe yayılır.
Pişirme: Mangalda önceden hazırlanan odun kömürü ateşi kor haline getirilir. Sonra et saplanan şişler kor ateş üzerine konur. İlk etapta 4 tarafı da şişlere yapışacak şekilde sık sık çevrilir (bir yüzü tamamen piştikten sonra diğer yüzü çevrilecek olursa et birbirini tutmaz ve dökülür). Daha sonra pişirmeye devam edilir. Pişen kebaplar şişteki şeklini muhafaza edecek şekilde servis tabaklarına çekilir.

Sunum: 3 adet şiş bir porsiyon olarak kabul edilir. Servis tabağına Urfa Haşhaş Kebabının yanında kuru soğan, maydanoz, közlenmiş biber ve domates konarak (mevsimine göre doğranmış taze soğan ve maydanozun üzerine limon sıkılır) servis yapılır. Açık ekmek (lavaş) ya da yufka ekmek (sac ekmeği) ile servis yapılır.
Şanlıurfalı ustaların el becerisi ile yapılan Urfa Haşhaş Kebabının üretiminde, Şanlıurfa İli Karacadağ ile Harran Ovasındaki meralarda yetişen ivesi türü kuzu etinden elde edilen etin zırhta çekilmiş olması gerekmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 14843    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 31 Mayıs 2018 Perşembe