­ KABURGA DOLMASI | Kültür Portalı

Kaburga Dolması - Adıyaman

Kaburga Dolması Malzemeleri Nelerdir?

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş tatlı badem
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen
  • 1 demet ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • 1.5 kg kuzu kaburga (ön kol olursa daha iyi olur)
  • Az miktarda biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kaburga Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle pirincimizi yıkayarak süzüyoruz. Tencerede tereyağımızı eriterek pirinç ve bademi kavuruyoruz. Karışımın yarısını bir kaba alıp ayırıyoruz. Kalan karışıma 1 adet su bardağı su ekleyip pirinç yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pilav soğuduktan sonra pul biber, tuz, karabiber, maydanoz, reyhan ve ayırdığımız pirinçli karışımımızı ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Kaburgayı iç pilavla doldurduktan sonra sağlam bir iplikle iyice dikiyoruz. Kaburga dolmasını büyük bir metal süzgece yerleştirerek üzerini uygun bir kapakla kapatıyoruz. Süzgeci, içinde su bulunan büyük bir tencerenin üzerine yerleştiriyoruz (burada önemli bir nokta suyun süzgece değmemesine dikkat etmeliyiz.) Buharda yaklaşık olarak 3 saat kadar pişmeye bırakıyoruz. Daha sonrasında ise biber salçamıza karabiber ve az bir şey su ekleyip karıştırıyoruz. Kaburga dolmamızı fırın tepsisinin üzerine koyup salçamızı üzerine sürüyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık olarak 20 dakika kadar pişiriyoruz. 

Kaynak: Adıyaman Cemile yemek kitabı, Mehmet ÖNCÜ

 

Görüntülenme Sayısı : 194    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2019 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Haziran 2019 Salı