­ BAYBURT LOR DOLMASI | Kültür Portalı

Bayburt Lor Dolması - Bayburt

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Lor dolması Bayburt ili ile özdeşleşen, yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapılan ve severek tüketilen bir yemektir. Bayburt Lor dolması içeriğinde lor peyniri ve yabani pazı (evelik) bulunur. Bayburt ili arazi yapısı hayvancılık yapmaya çok elverişli olup yüksek mera varlığı, mera dayalı besi hayvancılığını öne çıkarmıştır. Bu nedenle lor peyniri, tereyağı ve kaymak gibi süt ürünleri yörede üretilmektedir. Yörede evelik otu (Rumex patientia) olarak bilinen, Kuzey Anadolu Bölgelerinde efelek, labada, develek gibi isimler alan yabani pazı bolca yetişmektedir. Evelik, 50 ve 150 santimetre boylarında, fazla yıllık, otsu olan bir bitkidir. Yuvarlak olan, dik gövdeli, saplı, uzunca, eliptik olan yapılıdır. Yaprakların kenarı ise dallı biçimdedir. Haziran ve eylül aylarında salkım şeklinde yeşil çiçekler açar. Görünüş olarak aynı aileden olduğu kuzukulağını andırır. Evelik otu kurutulara yıl boyunca kullanılabilir. Evelik otu lor dolmasına mayhoş bir tat katmaktadır. Lor dolması ile ilgili akla ilk gelen il Bayburt’tur ve il ile ünü bakımından özdeşleşmiştir.

Üretim Metodu: 

  • Malzemeler
  • 1 kg Evelik otu (yıkanmış ve ayıklanmış)
  • 200 g Pilavlık bulgur
  • 500 ml Kaynar su
  • 1 kg Lor peyniri
  • 200 g Yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 200 g Kaymak
  • 50 g Tereyağı
  • 10 g Tuz 

Yapılışı

Evelik yaprakları yumuşaması için kaynar suda bir taşım haşlanır. 10 g tereyağı ile soğanlar kavrulur, üzerine bulgur ve tuz eklenir, 350 ml su eklenerek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte haşlanır. Lor bir kaba alınarak içerisine süt kaymağı ve haşlanmış bulgur karışımı eklenerek harmanlanır. Bu karışım sıkılarak yaprağa sarılır. Yağlanmış tepsiye düzgün bir şekilde dizilir üzerine 150 ml su ilave edilerek 180°C sıcaklıktaki fırında pişirilir. Servis yaparken üzerine kalan tereyağı eritilerek dökülür.

Kaynak: Türk Patent ve Marka Kurumu, BAYBURT LOR DOLMASI Tescil Belgesi

Görüntülenme Sayısı : 2426    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 21 Haziran 2018 Perşembe