­ AFYON SALATASI ( AFİYAN SALATASI ) | Kültür Portalı

Afyon Salatası ( Afiyan Salatası ) - Afyonkarahisar

Malzemeler: 1 kg. taze Afyon ( Afiyan ) 2 adet iri domates 250 gr. yeşil soğan 1 demet maydanoz 1 adet limon 1 tatlı kaşığı tuz 2 yemek kaşığı zeytin yağı Hazırlanışı: Bütün sebzeler bol su ile iyice yıkanır. Afyon (Afiyon), yeşil soğan, domates ve maydanoz ince ince doğranır. Doğranan sebzeler bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kap içerisinde limon suyu tuz ve zeytinyağı, çatal ile iyice karıştırılıp beyazlatılır. Hazırlanan sos, salata servis edileceği zaman üzerine gezdirilir ve karıştırılır. Not: Yöresel dilde "Afiyan Salatası" denilir. "Afiyan" haşhaş bitkisinin tarlada ilk yeşerdiği zaman yapraklarına verilen addır. Bu yapraklar tarladan toplandıktan sonra kökleri kesilerek ayıklanır. Marul salatası gibi hazırlanır. Afiyan salatası yapılırken mevsimine göre istenilen diğer sebzeler de katılabilir. Ayrıca haşlanmış yumurta ilavesiyle de hazırlanabilir.
Görüntülenme Sayısı : 2399    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 11 Ekim 2017 Çarşamba