­ ÇİRİŞ MIHLASI | Kültür Portalı

Çiriş Mıhlası - Van

- Yağ

- Karabiber

- Tuz

- Kayganak(yumurta, un karıştırılarak yağda kızartılır.)

Yapılışı : İlkbaharın gelmesiyle dağlardan toplanan çirişe sağlığa yararlı olmasından dolayı büyük rağbet gösterilir. Kendine has kokusu olan bu bitki dipleri kesilerek ayıklanır, bol suda yıkandıktan sonra doğranır, mümkün olduğunca kısık ateşte kendi suyunda haşlanmaya bırakılır. Suyu kâfi gelmezse çok az su ilave edilir, pişirilir. Ocaktan alınır, eli yakmayacak kadar soğuduktan sonra suyu sıkılır, bir tavaya yeterince yağ bırakılır, pişmiş olan çiriş bu yağda bir iki kez karıştırılır, karabiber, tuz ilave edilir, iyice yağlanmış olur. Ayrı bir tavada Kayganak yapılır. Çirişler tabaklara konulduktan sonra üzerine Kayganak bırakılarak fındık turp ya da turşu ile servise sunulur.

Kaynak: Van Kültür ve Turizm Envanteri III.Halk Kültürü II syf: 225

Görüntülenme Sayısı : 3059    Eklenme Tarihi : 22 Haziran 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 20 Temmuz 2018 Cuma