­ KAÇAMAK | Kültür Portalı

Kaçamak - Kırklareli

• Çok az ay çiçek yağı
  • Mısır ununun hamurlaşmasına yetecek kadar su
  • Çok az tereyağı

Kaçamak Nasıl Yapılır

Bir tencereye su, 2 çay kaşığı tuz ve biraz ay çiçek yağı konur ve ocakta kaynatılmaya başlanır. Bu arada azar azar mısır unu tencereye dökülür ve topaklanmaması için tahta kaşık ile devamlı karıştırılır. 1 kg mısır ununun ateş üzerindeki tencereye konması bitince ve mısır unu tamamen dağılıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Mısır ununun tamamı tencereye konduktan ve topak kalmadıktan sonra ateşte eritilmiş tereyağı tepsiye konur ve ardından kaçamak yayılır. Kaçamak tepsiye tahta kaşık ile yayılırken, kaşık ara sıra yağlanır ki, kaçamak kaşığa yapışmasın. Az bir miktar tereyağı daha kızartılır ve tepsiye yayılmış olan kaçamağın üzerinde gezdirilir. Son olarak kaçamak üzerine pekmez dökülür.

Kaynak Kişi:  Ayşe Yesim - Karahalil Kasabası / KIRKLARELİ (Kaynak kişi bu yemeği annesinden öğrenmiş, yapmaya başlamış ve halen yapmaktadır.

Derlemeyi Yapan: Zekeriya Kurtulmuş Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı)

Kırklareli Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 9460    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 10 Ocak 2024 Çarşamba