­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Düğülcek Çorbası, Kuru Yufka Böreği, Soğanlı Et, Pekmez Tatlısı Yağlaşı. Afiyet olsun 😊

Düğülcek Çorbası

Düğülcek; Sivas’ta ince bulgurdan elde edilirken eleğin altına geçen daha ince taneli bulgura verilen addır.

Düğülcek Çorbası için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 1 Çay Bardağı Düğülcek
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 2 Yemek Kaşığı Ev Kıyması
  • 3-4 Kemikli Kıyma (Kemikli kıyma; kıymalık, yani kavurma yapma sırasında üzerinde et olan kemiklerin kavrulması ile elde edilen kıyma.)
  • 1 Yemek Kaşığı Salça
  • Tuz ve Kırmızıbiber
  • Yeterince Su

Düğülcek Çorbası Nasıl Yapılır?

Tencereye, yağ, ev kıyması ve kemikli kıyma, salça konularak karıştırılır. Suyu ilave edilir, kaynayınca düğülcek, tuz ve kırmızıbiber ilave edilerek pişirilir.

Kuru Yufka Böreği

Kuru Yufka Böreği İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 8 adet kuru yufka
  • 200-250 g yağsız dana kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kuru Yufka Böreği Nasıl Hazırlanır?

Geniş bir kabın içine ılık su ve tuz konulur. Yufkalar tek tek ıslatılır. Yağlanmış tavaya ıslatılan 4 yufka üst üste yerleştirilir. İçi için: Kıymayı sıvı yağ, tereyağı ve tuz ile birlikte tavaya alın. Kıyma suyunu çekene kadar kavurun ve üzerine küp doğranmış soğanları ilave ederek, soğanlar renk alana kadar kavurmaya devam edin. Karabiber ilave edip ocaktan alın. Yufkalar arasına hazırlanan karışım koyulup, yine ıslatılan 4 yufka üstüne yerleştirilir. Yufkaların altı kızarınca kapak yardımıyla börek ters çevrilir. Tava tekrar yağlanıp, böreğin diğer tarafı da kızardıktan sonra servis tabağına alınır. Dilimleyerek sıcak servis yapılır.

Soğanlı Et

Soğanlı Et İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 1 kg Kemikli Parça Koyun Eti (Dana eti ile de yapılabilir)
  • 500 g Kuru Soğan (Orta boydan daha küçük olmalı)
  • Yeterince Su ve Tuz

Soğanlı Et Nasıl Yapılır?

Kemikli ve kemiksiz olarak parçalanmış koyun eti önce tencerede kızartılır, yeterli yağı yoksa biraz tereyağı ya da zeytinyağı konularak çevrilir. Üzerine sıcak su ilave edilir, tuzu kararlanır ve pişirildikten sonra etler ince kemiklerinden ayrılarak bir tarafa konur. Diğer tarafta soyulmuş soğanların kök tarafından hafif bir çentik atılır ki soğanın tadı yemeğe geçsin. Tencereye soğanlarla beraber salça konulur ve pişen etler ve et suyu üzerine ilave edilir. Soğanlar yumuşayıncaya kadar ağır ateşte 10-15 dakika pişirilir.

Pekmez Tatlısı Yağlaşı

Pekmez Tatlısı Yağlaşı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 2 su bardağı pekmez (üzüm)
  • Aldığı kadar mısır unu
  • Kaymak

Pekmez tatlısı Yağlaşı Nasıl Hazırlanır?

2 su bardağı pekmezi sulandırıp,  içine aldığı kadar mısır unu ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirip üzerine kaymak konulup servis edilir.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.