­ PIRASA DOLMASI | Kültür Portalı

Pırasa Dolması - Zonguldak

Pırasa Dolması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • yarım kg pırasa,
  • 2 soğan,
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 50 gram kuş üzümü,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • yarım demet maydanoz,
  • alabildiği kadar su,
  • bir çay kaşığı tuz,
  • bir çay kaşığı karabiber.

Pırasa Dolması Nasıl Hazırlanır?

Pırasaları dört parmak boyunda kesin.

Tencereye pırasaları koyup kendi seviyesine kadar su ekleyip haşlayın. 

Pırasalar fazla erimeden ocaktan alıp suyunu süzüp soğumaya bırakın. 

Kızgın bir tavaya yağ ekleyerek soğanları kavurun daha sonra pirinç, maydanoz, tuz, karabiber ve suyu ekleyip karıştırın. 

Suyu çekene kadar demlendirip ılımasını bekleyin.

Ilınan iç harcı pırasaların içine doldurarak tencereye dizin.

Saramadığınız pırasaları en üst kata bir sıra halinde dizebilirsiniz.

Daha sonra kaynattığınız suyu üzerine geçmeyecek kadar ekleyerek kısık ateşte 30 dakika pişiriniz.

Tokat usülü pırasa dolması 

Kaynak: Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 2299    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 20 Ocak 2020 Pazartesi