­ ZİRAFET | Kültür Portalı

Zirafet - Tunceli

Zirafet İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir

  • 1.5 kg un
  • 1 litre su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 kg. tereyağı
  • ½ litre yoğurt
  • 5 diş sarımsak

Zirafet Nasıl Hazırlanır

Değişik hazırlama ve servis şekillerine göre zılfet, borani, parğaç, deve lokması gibi isimlerle bilinir. Önce un ve maya yoğrularak hamur haline getirilir. Sonra hamur, yuvarlak bir şekil verilerek açılır. Tandırda ya da büyük bir ocakta ateş hazır hale getirilir. Pişirecek dereceye getirildiğinde, hazırlanan hamur, locına (ocağa) konur. Tandırda ya da ocakta hamur üstüne sac konur ve sacın üzerine de tekrar ateş yakılır ve pişirmeye bırakılır. İyice piştikten sonra sacın altından çıkarılan zirafetin üst kapağı açılır. İçi el ya da bir kaşıkla iyice eşilir ve sulandırılmış yoğurtla sıvanır. Daha sonra içinden çıkarılan ekmek parçaları ufalanarak tekrar içine doldurulur. Sulandırılmış yoğurt hafif ateşte karıştırılarak, ısıtılır. Bu arada dövülüp, hazırlanan sarımsak, yoğurda katılır. Kendi kasnağının içine hazırlanan babıkonun üstüne sulandırılan yoğurt dökülür. Bir tavada da tereyağı kızartılır. Kızartılan tereyağının içine de bir veya iki kaşık sulandırılan yoğurt dökülür. Kızgın ve köpürmüş yağ, yemeğin üzerinde gezdirilerek, en alt kısmı tam tepeye gelecek şekilde etrafına yoğurt, üzerine de kızartılmış tereyağ dökülür. Böylece servise hazırdır.

Kaynak: Tunceli Valiliği-Bir Tutam Tunceli,2012

Görüntülenme Sayısı : 65    Eklenme Tarihi : 03 Aralık 2025 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2025 Pazartesi