­ HERİSE | Kültür Portalı

Herise - Tekirdağ

Herise (Keşkek) İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir ?

  • 5 kg et (Tercihen kuzu eti)
  • 5 kg aşurelik buğday
  • Tereyağı
  • Su

Herise (Keşkek) Nasıl Hazırlanır ?

5 kg et (kuzu eti tercih edilir) kazanın altına konur. Üzerine akşamdan ıslatılmış 5 kg keşkeklik buğday(aşurelik buğday) konur. Üzerine çıkana kadar da su ilave edilir. Az ateşte kaynatılmaya başlanır. Buğday yumuşayana, etler de ip ip olana kadar pişirilir. Suyu bitince kenara çekilir. Kepçe ile et ve buğdaylar birbirine karışıncaya kadar dövülür. Bol tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür 

Tekirdağ’da keşkek düğün yemeği olarak bilinir. Düğünden bir gün önce ıslatılan buğday düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde odun ateşinde kaynatılmaya başlanır. Keşkek düğün yemekleri içinde en sevilenidir. Yapılan keşkekten hasta ve yaşlılara da gönderilir.

Kaynak: (İnce, 2010). Coşkun, Fatma (2010). Tekirdağ’ın geleneksel lezzetleri. Tekirdağ İli Değerleri Sempozyumunda sunulan bildiri. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, 18 Eylül-21 Ekim.

 

Yemek
Görüntülenme Sayısı : 1632    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Aralık 2019 Çarşamba