­ KESME ÇORBASI | Kültür Portalı

Kesme Çorbası - Sivas

Tuzu konularak sertçe bir hamur yoğrulur, yumak alınıp açıldıktan sonra 3-4 cm. boyunda ve 2 mm (erişte gibi) gibi ince şeritler halinde kesilir. (Bu hamurlar, önceden yapılarak kurutulur ve gerektiğinde de kullanılabilir.) Yeşil mercimek su ile ıslatılır ve sonra pişirilir. (Pişerken varsa kemikli kıyma -et- ya da et suyu konur.) Pişirilen mercimeklerin tenceresine hamurlar katıldıktan sonra bunlar da pişince, yüzüne soharıç (Yağ-soğan-nane) karışım ekilir. Bu karışım, ayrı bir tavada ısıtılan yağın içinde küçük doğranmış bir baş soğan pembeleştirildikten sonra bir yemek kaşığı kuru nane ilavesiyle hazırlanır. Malzeme ½ Su Bardağı Mercimek 1 Su Bardağı Erişte Tarzında Kesilmiş Hamur Yeterince Tuz ve Su 4-5 Kemikli Kıyma (Pişmiş Kuşbaşı Et veya et suyu da olabilir) 1 Yemek Kaşığı Tereyağı 1 Tatlı Kaşığı Nane Not: Çorbanın diğer adları: Hamur Çorbası, Bacaklı Çorba. Bu çorbanın kare kesilmiş hamurla yapılanına Tutmaç ve Lâkişe adları da verilir.
Görüntülenme Sayısı : 7534    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2017 Cuma